Jogurt naturalny w sałatkach – moje wiosenne przepisy

Wiosna to czas długo wyczekiwanych pierwszych plonów. Co prawda sklepowe półki uginają się od warzyw i owoców przez cały rok, jednak najlepiej smakują nowalijki. Dlatego, gdy tylko pojawią się w sklepach, nasza kulinarna wyobraźnia rozbudza się, a na stołach lądują pyszne, lekkie i kolorowe sałatki. Najlepszym dodatkiem do mieszanek ze świeżych warzyw lub owoców jest jogurt naturalny, który znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Jak je przygotować?

Lekka sałatka wiosenna

Na śniadanie, kolację czy przekąskę do pracy – pyszna wiosenna sałatka nadaje się niemal na każdą okazję, także jako dodatek do dania głównego. Pierwsza propozycja to lekka mieszanka, w której wykorzystamy wszystko to, co najbardziej smakuje nam wiosną – chrupiące i świeże warzywa. Do przygotowania jednej porcji potrzebować będziemy:

  • kilka rzodkiewek
  • garść świeżej sałaty masłowej
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • marchewkę
  • pomidora
  • czerwoną paprykę
  • ziarna słonecznika (opcjonalnie)
  • jogurt naturalny

Marchewkę należy zetrzeć na grubych oczkach, rzodkiewkę pokroić w plasterki, a paprykę oraz pomidora w kostkę i wymieszać z miksem sałat. Następnie dodać uprażone na patelni ziarna słonecznika, z którymi sałatka smakuje naprawdę wybornie i przyprawić do smaku. Zwieńczeniem mieszanki jest jogurt o zwartej konsystencji – na przykład Jogurt naturalny Gęsty Bakoma – który świetnie sprawdza się, jako dodatek do sałatek, nadając im kremowego wykończenia.

Sałatka z rzodkiewki, szczawiu i jajek

Kolejna propozycja doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i w roli codziennej przekąski. Przygotować wystarczy:

  • świeże rzodkiewki
  • szczaw
  • świeżego ogórka
  • jajka
  • jogurt naturalny
  • młody szczypiorek
  • pestki dyni

Przygotowanie tej wiosennej sałatki jest naprawdę proste. Wystarczy ugotować jajka na twardo i po ostudzeniu pokroić je na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki i obranego ogórka skroić na półplasterki, a opłukane liście szczawiu pozbawić ogonków i nieco rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodając jogurt naturalny i posypując uprażonymi pestkami dyni oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość należy jeszcze tylko doprawić do smaku. Taka sałatka może wystąpić jako przekąska wraz z pieczywem lub dodatek do dania głównego.

Jogurt naturalny z owocami – pyszna sałatka na słodko

Świeże wiosenne sałatki z jogurtem występują także w wersji na słodko. Tego typu mieszanki możemy przygotowywać dowolnie, wykorzystując wszystkie ulubione owoce. Warto jednak wypróbować ciekawą i nietypową propozycję, do której potrzebujemy:

  • 1 średniego banana
  • garść świeżych czerwonych porzeczek
  • kilka truskawek
  • garść jeżyn
  • kiwi
  • ½ pomarańczy
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • jogurt naturalny
  • kilka listków świeżej mięty

Kiwi i pomarańczę należy obrać i pokroić w plasterki, a następnie część z nich poukładać warstwowo na dnie dużych, wysokich szklanek lub pucharków i polać jogurtem. Na wierzch należy wyłożyć pokrojonego ananasa, porzeczki i truskawki. Obranego i pokrojonego w plasterki banana przyklejamy do ścianek pucharków/szklanek, a resztę naczynia wypełniamy jeżynami i pozostałymi owocami. Całość wystarczy posypać uprażonym na suchej patelni sezamem i sałatka gotowa! Taki przysmak nadaje się na deser lub wartościowe drugie śniadanie, które zapewni nam sporą dawkę energii. Należy jedynie pamiętać, że dużej ilości owoców nie powinno się spożywać przed snem, ponieważ są one bogate we fruktozę, która oddziałuje na hormony regulujące apetyt, sprawiając, że szybko znów stajemy się głodni. Co za tym idzie, wieczorne spożywanie owoców nie sprzyja smukłej sylwetce…

 

 

 

 

Źródło: Artykuł partnerski 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *