Pora na grillowanie! Poznaj pomysłowe przepisy

Sezon grillowy w pełni! Dlatego warto zastanowić się nad przepisami na wyśmienite dania, które pokochają nasi goście. Nie tylko tradycyjna kiełbasa i karkówka powinny znaleźć się na stole. Można nieco poeksperymentować i stworzyć wyjątkowe dania. Oto nasze propozycje!

 

Pieczarki faszerowane z grilla

Pieczarki z grilla to doskonały dodatek do mięsa, jak i smakowita przystawka. Aby zaskoczyć gości, można przyrządzić bardziej pomysłową wersję pieczarek. W tym przepisie wykorzystamy również ser twarogowy, jaja przepiórcze i ser żółty. To doskonałe połączenie smaków! W pierwszej kolejności należy obrać pieczarki i wyciąć nóżki. Warto zaopatrzyć się w duże pieczarki (ok. 12 sztuk). Środek można oprószyć solą i pieprzem. Następnie nóżki grzybów siekamy i łączymy z 120 g serka twarogowego. Kapelusze wypełniamy farszem i posypujemy startym żółtym serem. Do każdej pieczarki wbijamy jedno przepiórcze jajko. Warto zrobić małe zagłębienie w farszu, by jajka nie spływały po kapeluszach. Pieczarki z farszem grillujemy na aluminiowej tacce do momentu aż kapelusze będą zarumienione, a jajka ścięte.

Łosoś grillowany

Podczas wspólnego biesiadowania przy grillu najczęściej skupiamy się na przygotowywaniu dań mięsnych – piersi z kurczaka, kiełbasy, karkówki czy kaszanki. W tym roku warto postawić na ryby! Łosoś idealnie sprawdza się na grilla. Jak go przygotować? Wystarczy tylko oprószyć dzwonko łososia przyprawami (np. Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY) i grillować na tacce aluminiowej przez około 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć rybę, skropić sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Grillowany łosoś doskonale komponuje się z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Grillowany melon w bekonie

Grillowanie na świeżym powietrzu skłania nas czasami do przygotowywania bardziej pomysłowych dań. Jednym z nich jest grillowany melon w bekonie. Wbrew pozorom to bardzo dobre połączenie. Lekko słodki melon i słony boczek idealnie się pasują do siebie w wersji grillowanej. Będziemy potrzebować cząstek melona, które zawiniemy w cienkie plastry boczku. Następnie kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 10 minut. Smacznego!

Zawijane szaszłyki z karkówki

A może by tak podać gościom inną wersję grillowanej karkówki? Proponujemy soczyste szaszłyki z papryką i cebulą. W pierwszej kolejności należy pokroić mięso na kawałki 2,5 x 2,5 cm i rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie plastry. Paprykę i cebulę kroimy w plastry. Aby mięso przeszło smakiem, warto je zamarynować w oleju, białym winie i ulubionych przyprawach. Najlepiej pozostawić karkówkę w lodówce na około 5 godzin. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa kładziemy pasek papryki i cebuli, nabijamy na patyczki i zawijamy. Patyczki można posmarować olejem, aby karkówka do nich nie przywarła. Mięso grillujemy około 20-30 minut.

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Na grillu nie może oczywiście zabraknąć smakowitej sałatki, która stanie się znakomitym dodatkiem do mięsa. Będziemy potrzebować papryki, bakłażana, papryczki chili, czerwonej cebuli i ulubionych przypraw. Wystarczy tylko zgrillować warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i połączyć z ugotowanym kuskusem. To niezwykle proste i pyszne danie na grilla!

 

 

Źródło: Artykuł partnerski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *