Poznaj przepisy, dzięki którym przygotujesz smaczne i sycące zupy dla całej rodziny

Szczególnie w okresie zimowym mamy ochotę na sycące i rozgrzewające zupy. Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować smakowite danie dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze przepisy na pożywne zupy idealne na chłodne dni!

Zalewajka po kielecku

Zalewajka jest doskonałym przykładem na to, jak przyrządzić coś pysznego w bardzo krótkim czasie. Dzięki swej prostocie rozpowszechniła się nie tylko w Kielcach, ale również w całej Polsce. Jak przygotować zalewajkę? To bardzo proste! Będziemy potrzebować następujących składników:

  • Przyprawa w płynie MAGGI (do smaku)
  • ziemniaki (6 sztuk)
  • cebula (1 sztuka)
  • słonina (125 g)
  • zakwas na żur (250 ml)
  • śmietana (100 ml)
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • liść laurowy (1 liść)
  • pieprz i sól do smaku

Jeszcze bardziej sycąca jest zalewajka z kiełbasą, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ten składnik. W pierwszej kolejności gotujemy w garnku 1,25 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wytapiamy skwarki i odkładamy na później. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Do garnka wlewamy gotowy zakwas na żur, śmietanę i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy cebulę, przyprawiamy Maggi, solą i pieprzem. Gotową zalewajkę nalewamy do miseczek i podajemy ze skwarkami. Pyszne i rozgrzewające dnie gotowe!

Zupa fasolowa z kiełbasą

Zupa fasolowa z kiełbasą to znakomite i pożywne danie, które warto przygotowywać nie tylko od święta. Doskonale rozgrzewa i syci w chłodne zimowe wieczory. Jak ugotować zupę fasolową? Należy przygotować następujące składniki:

  • fasola (200 g)
  • marchew, pietruszka, seler (100 g)
  • ziemniaki (2 sztuki)
  • kiełbasa śląska (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • mąka (1 łyżka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • posiekana natka pietruszki (2 łyżki czubate)
  • Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY (1 opakowanie)
  • majeranek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie zupy rozpoczniemy od ugotowania fasoli. Zalewamy ją 1 ml wrzącej wody, pozostawiamy na 3 godziny, a następnie gotujemy do miękkości. Następnie warzywa kroimy i gotujemy w 500 ml wody. Zawartość opakowania zupy należy rozprowadzić w 500 ml wody. Wlewamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną do miękkości fasolę. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Zawartość patelni oprószamy mąką, chwilę smażymy, dodajemy do zupy i gotujemy. Na koniec należy przyprawić zupę do smaku i gotowe.

Jeżeli nie mamy dużo czasu, fasolę można namoczyć i ugotować wieczorem, a kolejnego dnia przygotować pyszną, szybką zupę. Tym sposobem znacznie skrócimy czas potrzebny na ugotowanie dania. Innym ze sposobów jest wykorzystanie gotowej fasoli z puszki, którą przed dodaniem do zupy należy dokładnie odsączyć. Zupa fasolowa bardzo dobrze smakuje posypana aromatyczną natką pietruszki. Sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie, ale również solo.

 

 

 

Źródło: Artykuł partnerski

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *