
Poznaj przepisy, dzięki którym przygotujesz smaczne i sycące zupy dla całej rodziny
Szczególnie w okresie zimowym mamy ochotę na sycące i rozgrzewające zupy. Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować smakowite danie dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze przepisy na pożywne zupy idealne na chłodne dni!
Zalewajka po kielecku
Zalewajka jest doskonałym przykładem na to, jak przyrządzić coś pysznego w bardzo krótkim czasie. Dzięki swej prostocie rozpowszechniła się nie tylko w Kielcach, ale również w całej Polsce. Jak przygotować zalewajkę? To bardzo proste! Będziemy potrzebować następujących składników:
- Przyprawa w płynie MAGGI (do smaku)
- ziemniaki (6 sztuk)
- cebula (1 sztuka)
- słonina (125 g)
- zakwas na żur (250 ml)
- śmietana (100 ml)
- ziele angielskie (3 kulki)
- liść laurowy (1 liść)
- pieprz i sól do smaku
Jeszcze bardziej sycąca jest zalewajka z kiełbasą, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ten składnik. W pierwszej kolejności gotujemy w garnku 1,25 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wytapiamy skwarki i odkładamy na później. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Do garnka wlewamy gotowy zakwas na żur, śmietanę i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy cebulę, przyprawiamy Maggi, solą i pieprzem. Gotową zalewajkę nalewamy do miseczek i podajemy ze skwarkami. Pyszne i rozgrzewające dnie gotowe!
Zupa fasolowa z kiełbasą
Zupa fasolowa z kiełbasą to znakomite i pożywne danie, które warto przygotowywać nie tylko od święta. Doskonale rozgrzewa i syci w chłodne zimowe wieczory. Jak ugotować zupę fasolową? Należy przygotować następujące składniki:
- fasola (200 g)
- marchew, pietruszka, seler (100 g)
- ziemniaki (2 sztuki)
- kiełbasa śląska (1 sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- mąka (1 łyżka)
- czosnek (2 ząbki)
- posiekana natka pietruszki (2 łyżki czubate)
- Zupa fasolowa Nasza Specjalność WINIARY (1 opakowanie)
- majeranek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie zupy rozpoczniemy od ugotowania fasoli. Zalewamy ją 1 ml wrzącej wody, pozostawiamy na 3 godziny, a następnie gotujemy do miękkości. Następnie warzywa kroimy i gotujemy w 500 ml wody. Zawartość opakowania zupy należy rozprowadzić w 500 ml wody. Wlewamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną do miękkości fasolę. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek. Zawartość patelni oprószamy mąką, chwilę smażymy, dodajemy do zupy i gotujemy. Na koniec należy przyprawić zupę do smaku i gotowe.
Jeżeli nie mamy dużo czasu, fasolę można namoczyć i ugotować wieczorem, a kolejnego dnia przygotować pyszną, szybką zupę. Tym sposobem znacznie skrócimy czas potrzebny na ugotowanie dania. Innym ze sposobów jest wykorzystanie gotowej fasoli z puszki, którą przed dodaniem do zupy należy dokładnie odsączyć. Zupa fasolowa bardzo dobrze smakuje posypana aromatyczną natką pietruszki. Sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie, ale również solo.
Źródło: Artykuł partnerski
Zobacz również

Czy zamienniki perfum są również dobre?
22 maja 2021
Szaleństwo promocyjne w Rossmannie
20 października 2017