
Przepis na budyniowe drożdżówki
Ostatnio na blogu pojawiały się większości tematy ciążowe, dlatego dziś postanowiłam przedstawić Wam bardzo łatwy przepis na drożdżówki z budyniem. Są bardzo dobre i proste w wykonaniu. I uwaga piszę Wam o tym osoba, która nie cierpi piec, tak, więc coś w tym naprawdę musi być.
Weekend to dla mnie czas gdzie mogę pójść do kuchni i w spokoju coś wyczarować dobrego. Kilka dni temu naszła mnie ochotę na drożdżówkę, ale chodząc do piekarni lub jakiś innych sklepów miałam wrażenie, że te słodkości albo nie są świeże albo to nie jest to, czego szukam – zrozum kobietę haha 🙂 Mimo swojej niechęci do pieczenia (jestem bardziej z tych, co wolą gotować) postanowiłam się przełamać i zrobić swoje domowe drożdżówki.
Potrzebne składniki:

500g mąki pszennej
Pół szklanki cukru
¾ szklanki mleka
50g świeżych drożdży
Pół kostki masła – 100g
2 jajka
Szczypta soli
Budyń (smak według własnego wyboru)
Przygotowanie:
Drożdże należy rozdrobnić z lekko ciepłym mlekiem oraz łyżką cukru i pozostawić na 10min. W między czasie w misce należy umieścić mąkę, cukier, sól, masło, jajka, oraz już lekko wyrośnięte drożdże z mlekiem. Całość dokładnie zagniatamy na jednolitą masę, po czym pozostawiamy przykryte ręcznikiem na około 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i smarujemy je przygotowanym wcześniej i ostudzonym budyniem. Kroimy prostokąt wszerz na paski o grubości 2cm i zwijamy z obu stron.


Pieczemy w 180*C przez około 20 min – do zarumienienia. Na koniec lukrujemy.

I gotowe!
Smacznego 🙂

Od teraz możesz mi podziękować za pracę stawiając mi wirtualna kawę – będę wdzięczna 🙂 Może kiedyś wybierzemy się na prawdziwą 🙂
Wirtualna kawa ze mną – KLIK

Moja pielęgnacja w ciąży
Zobacz również

Przemyślenia na temat odmienności
23 lutego 2018
Matura, matura… Współpraca z Wybierając Naturę
19 maja 2019