
Kilka słów o awokado
To, co znajduje się w naszym jadłospisie jest bardzo ważne. Każdy z nas powinien dużo uwagi poświęcać temu, co wkłada w siebie. Ćwiczenia nie załatwią sprawy i nie sprawią, że nasze ciało już niczego nie będzie potrzebować.
Jak wiecie staram się jeść zdrowo chodź czasem sięgam po jakieś łakocie. No dobra nawet bardzo często, ale mimo to staram się zachować jakiś balans w tym moim żywieniu. Bardzo dużą wagę ostatnio przykuwam do produktów, które spożywam. Można powiedzieć, że rygorystycznie sprawdzam je pod lupą. Mam na myśli tutaj ich wpływ na mój organizm, ciało i tak dalej.
Jestem raczej osobą, która boi się próbować nowych rzeczy. Tak też było w przypadku, kiedy moje przyszłe szwagierki powiedziały mi żebym spróbowała awokado. Na początku wydawało mi się, że to jakaś bezsmakowa, zielona mazia. Jednak, kiedy dałam się namówić i spróbowałam to automatycznie zmieniłam zdanie.
Właściwości awokado
1) Przeciwdziała nowotworom
Na raka umiera ponad 8 milionów ludzi rocznie. Awokado doskonale sprawdza się w walce z rakiem. Znajduje się w nim witamina C i E, oprócz tego luteina i kwas foliowy, ta mieszanka jest zabójcza dla wolnych rodników, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Od razu po jednym dniu spożywania awokado rak nie ustąpi, ale jeżeli coś może nam pomóc to, dlaczego by nie skorzystać z tego?
2) Doskonale wpływa na pracę mózgu
Awokado posiada bardzo dużą zawartość witaminy E, które znakomicie wpływa na pracę mózgu. Witamina ta doskonale poprawia pamięć.
3) Genialnie wpływa na nasze stawy
Awokado zawiera przeciwzapalne antyoksydanty, które wraz z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi hamują degenerację chrząstek stawowych. W dodatku badania dowiodły, że w przypadku uszkodzeń stawów awokado pomaga w ich odbudowie.
Awokado spisuje się również na medal u osób, które zmagają się z reumatyzmem.
4) Idealnie poprawia trawienie
Awokado łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zawiera mnóstwo błonnika, co w oczywisty sposób wspomaga trawienie i ułatwia zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach.
5) Awokado dobre dla serca
Pomagają mu w tym tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i witamina E.
6) Niszczy zły cholesterol
Mimo, że awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to jednak zawiera dobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w których rozpuszczają się bardzo potrzebne minerały i witaminy.
Korzystając z okazji pragnę podzielić się z Wami szybkim przepisem na bardzo smaczną pastę z awokado i groszku zielonego.
Przepis jest banalnie prosty:)
Potrzebne składniki:
-awokado
-puszka groszku zielonego
-czosnek granulowany
-sól, pieprz
-kiełki
Sposób przygotowania:
Awokado i groszek rozgniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Masę tą doprawiamy i gotowe 😀 Prawda, że proste? 🙂 Na wierzch możemy dodać kiełki.

W tak oto prosty sposób mamy genialny pomysł na bardzo szybkie i zdrowe śniadanie 🙂

Pierwszy tydzień za mną
Zobacz również

Moja historia porodu
18 sierpnia 2021
Moje przygotowania do świąt
22 grudnia 2018
6 komentarzy
wellskilled
Super sposób na przyrządzenie fajnego dania.
Marta Łuczak
Dziękuję 🙂
Gabrysia
Dla mnie najlepsze połączenie to awokado+banan+kakao+miód! Zdrowsza wersja nutelli ;*
Pozdrawiam <3
Marta Łuczak
Ooo muszę wypróbować 🙂
maniuszek
Czas chyba zacząć częściej jeść awokado 😉
Marta Łuczak
Zachęcam! 🙂